Alweer een zonnige start vandaag 🙂 Eerst zijn we naar Viking Village gegaan. Dit is een replica dorp dat in 2009/2010 gebouwd is voor een film die helaas nooit opgenomen is. Er is ondertussen wel een nieuw initiatief! De film Vikingr gaat er namelijk opgenomen worden, houd IMDB dus in de gaten!

Vanuit Viking Village zijn we doorgereden naar een uitkijkpunt waar je uitzicht hebt op het dorp en het gebergte Vesturhorn. Ook kon je hier het gave zwarte strand oplopen.

We hadden geen zin om een tunnel door te rijden en zijn dus over de Almannaskarð gereden, een gave bergpas. Pas boven kwamen we erachter dat de weg eigenlijk afgesloten was. Oeps 😉 Toen konden we kiezen om weer terug te rijden over het afgesloten gedeelte of toch even om een touwtje heen te rijden om op het niet afgesloten gedeelte te komen. We hebben toch maar voor de laatste optie gekozen.

Bij een strand hebben we even genoten van het uizicht. Hier zagen we ook dat een zwarte zeekoet haar nest in de rotsen had zitten. Op dat moment kon ik niet op tijd een foto maken. Maar na een kwartiertje wachten totdat ze weer terug was van zee toch een gave foto kunnen schieten 🙂
Onderweg hebben we trouwens ook veel wilde zwanen gezien. Tot nu toe hadden we vooral paartjes gezien, maar nu waren er echt grote groepen te zien.

Bij toeval hebben we de waterval Fossardalur ontdekt. Hier stonden verschillende bordjes dat je op eigen risico richting de waterval kon lopen en dat je vooral niet te ver aan de rand moest staan. We hebben hier inderdaad wat meer moeten klauteren om bij de waterval te komen, maar het was het zeker waard! Ook een ander voordeel dat dit een minder toeristische waterval is, het was er heerlijk rustig.

En het hoogtepunt van de dag, we zijn over een echte F-weg (bergweg) gereden, namelijk de F936. Op onze kaart stond deze weg niet als F-weg aangegeven. Eenmaal daar aangekomen, bleek het toch wel een F-weg te zijn. We hebben het erop gewaagd en zijn gelukkig zonder problemen, maar wel flink door elkaar gehusseld aan de andere kant gekomen. De vering van onze Subaru is flink op de proef gesteld en gelukkig geslaagd 🙂 Qua kilometers hebben we behoorlijk bespaard, qua tijd totaal niet, maar het was het uitzicht meer dan waard!

Na de F936 zijn we naar Helgustaðanáma gereden. Dit is een oude mijn waar ‘Iceland spar’ (transparante kristallen) verkregen werd. Iceland spar werd onder andere gebruikt in microscopen en telescopen. Overal waar je loopt zie je de kristallen liggen. Het gebied is beschermd, het is dus niet toegestaan iets mee te nemen. Anders zijn de kristallen hier natuurlijk binnen de kortste keer niet meer te vinden, dat zou zonde zijn.

De avond hebben we afgesloten met een etentje bij Randulffs-sjóhús. Een heel leuk visrestaurant met een klein museumpje. De bovenverdieping is volledig in originele staat gehouden zoals het pand door vissers rond 1930 verlaten is. Daarna heeft het pand nog zo’n 80 jaar leeggestaan voordat het restaurant geopend is. Heel gaaf om te zien. Helaas hadden we onze camera niet bij ons. Als je nieuwsgierig bent moet je dit dus maar zelf gaan bekijken 😉

One thought on “Dag 19 – IJsland – F936”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *